Generatieravijn

10-08-2020

Ik zat zojuist buiten te genieten van de zon, toen het buurjongetje van 4 en een vriendje van dezelfde leeftijd bezit gingen nemen van het zwembad in de tuin van de buren. Een plons, nog een plons, ze waren ‘door’. Normaal begin van de waterpret dus. Maar toen…

“We hebben 5 leffels, ja?”

“Nee, 10.”

“Eerst 5, dan 10.”

“Oké”

Een paar minuten gespetter, gekwebbel, geplons, en dan opeens: “joer ded!” 

“Oh… maar ik heb nog foor laifs over toch?”

“Ja, ik nog faif en na toe kils heb ik een levelup.”

“Nou, maar nou gaan we verder en dan kil ik jou, oké?”

Weer een poosje spetteren en plonzen, en “peng peng”, en “pieeeeeew”, en buurman die roept dat ze niet zo hard moet springen want dat al het water eruit gaat en dat hij niet meer bij gaat vullen. 

“Ja, ja, ik heb je nog een keer gekilt!”

“Nooooo, dat is niet eerlijk, het was maai turn!”

“Nou moet je poosjun nemen, dan kan ik je weer killen. Stend up.”

“Echt nie, ik doe niet meer mee.”

“Waai not?”

“Joe sjiet!”

“Wat een kereltje ben je toch.”

Huh? Wat? Mijn hersens draaien op volle toeren, ik herken dat spel niet. Onze spelletjes in het zwembadje waren spetteren, je hoofd zo lang mogelijk onder water houden terwijl vriendinnetje of zusje telde, en met gietertje en emmer water verplaatsen van badje naar tuin.

Natuurlijk snap ik het wel. Wat zich afspeelt bij de buren is een computergame (zo te horen een first person shooter), verheven tot een real live spel met kleine jongetjes en een groot bad vol water.

Is dit nou een ‘generatieravijn”?

10 gedachten over “Generatieravijn

 1. echt jammer dat ze kill en shoot nodig hebben om te spelen, maar zoals jij het bechrijft…..heb ik er toch met volle teugen van genoten!! Ik zag het zelfs gebeuren, in mijn hoofd dan. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Helemaal met je eens, dat was ook mijn grootste bedenking bij hun spel, naast de toch wat onplezierige gedachte dat deze kleine jongetjes kennelijk zulke gewelddadige computerspelletjes spelen als ze binnen zijn.
   Ik ben blij dat je desondanks genoten hebt van mijn verhaaltje 😉

   Like

 2. Heel leuk geschreven, gelukkig was ik daar niet getuige van!! Vind het niet gek dat er een jochie 5 kogels bij een zwemplas in Bas schiet! Dacht zeker dat ie een computer spel aan het spelen was.
  4 jaar zeg je, Vind dat spel voor kleintjes binnen en buiten onverteerbaar, maar ben dan ook een gevoelige roepende in de woestijn! Letterlijk. xxx

  Geliked door 1 persoon

 3. Ach….heel eerlijk…ik geloof niet zo in ravijnen tussen ooit/ toen en nu. Wat is het verschil? Ik zie de kindjes van ooit en toen nog liggen, op de buik….loerend van achter een muurtje, bosje of dikke boom. Geweer, van hout gemaakt, of het klappertjespistool in de aanslag. Pauw….pauw ….pauw!
  En daar lag dan de ander…’voor dood’, of werd hij/zij weggesleept als ‘gevangene’ of als versterking van het ene kamp. En na afloop mochten ze allemaal bij één van de moeders, eigen gebakken patat komen halen, in een puntzakje en zaten ze , weer lief, naast elkaar te smikkelen….eind goed, al goed.

  Lieve groet, Carla

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s