Niet meer meedoen is geen optie

Mag ik ook een miljoen volgers? Mag ik al die volgers dan vragen of ze asjeblieft mee blijven doen? Zodat alle mensen die al maanden ‘opgesloten’ zitten in hun huis, niet zelf meer naar de winkel durven, geen bezoek durven ontvangen, geen bezoekjes af durven leggen (zelfs niet aan hun hoogbejaarde ouders), hoop kunnen blijven houden dat ze binnen afzienbare tijd niet meer binnen hoeven te blijven en wel weer bezoek mogen krijgen? #ikdoenogsteedsmee #ikdoenietmeermee ?

Mijn moeder is 85 jaar, woont in een zorginstelling, en we hebben elkaar al sinds de uitbraak niet kunnen en mogen zien. Wij missen elkaar. Meer dan je beseft. Het idee dat ik haar afgelopen januari misschien wel voor het laatst gezien heb is onverdraaglijk, maar ik moet het wel verdragen.

Mijn dochters heb ik gelukkig vorige maand gezien. We hebben geluncht ergens op een buitenplaats met heel grote banken zodat we heel ver bij elkaar vandaan konden blijven, zonder dat we elkaar konden knuffelen of zelfs maar aanraken. We hadden een tijdlimiet van 3 uur. Toen het na twee uur ging regenen moesten we daar weg, zij naar respectievelijk Leiden en Rotterdam, ik gewoon hier in Hengelo. Binnen bij het restaurant was geen ruimte genoeg. Wij missen elkaar. Meer dan je beseft.

Vandaag is mijn huisgenoot jarig. Zijn bejaarde vader wil heel graag op bezoek komen, samen met een broer van mijn huisgenoot, maar dat durf ik niet aan. Voor hem dus geen feestelijke dag, voor zijn vader geen gelegenheid zijn oudste zoon te zien op deze voor hem bijzondere dag. Zij missen elkaar. Meer dan je beseft.

Vandaag is ook mijn oudste dochter jarig. Ze viert dat graag met vrienden en vriendinnen. Haar vader gaat meestal wel even langs voor koffie en een stukje taart. Ik woon te ver weg, even heen en weer zit er niet in, maar ik gun haar een feestelijke dag. Zij mist haar visite. Meer dan je beseft.

Begrijpen die mensen die niet meer meedoen wel wat de gevolgen zijn van hun statement? Ik snap best dat jongeren feestjes willen vieren. Dat ze hun vrijheid willen. Dat ze deze regels onverdraaglijk vinden. Maar denken ze dan dat niet-meer-zo-jong-eren geen feestjes willen vieren? Geen vrijheid willen? De regels niet onverdraaglijk vinden? En juist die niet-meer-zo-jong-eren zijn kwetsbaar en hebben minder tijd over om deze feestjes, die vrijheid in te halen.

Ik hoop dat ik iedereen die dit leest ooit in het echt kan ontmoeten. Dat we elkaar dan kunnen omhelzen, handen kunnen schudden, praten terwijl we elkaars mond kunnen zien, niet op anderhalve meter hoeven te blijven. #ikdoenogsteedsmee #nietmeermeedoenisgeenoptie

5 gedachten over “Niet meer meedoen is geen optie

 1. gefeliciteerd met de verjaardagen van Alex en Esther, Anja. Deze actie #ikdoenietmeermee zegt een heleboel over de ikgerichtheid van de posters, (er is ook veel kritiek op, hopelijk toch ook van hun vele volgers) . Solidariteit is soms moeilijk, blijkt, als de noodzaak van de maatregelen niet zo direct gevoeld wordt voor de eigen persoon, en de nadelen wel. Maak er desondanks toch een feestelijke dag van Anja, elke mooie dag is er eentje. 🙂 (en sterkte met het verdriet van het-moeten-missen)

  Like

 2. Het is …tja…. net in het nieuws, amsterdamse horecahouders klagen over het feit dat feestgangers hun feestje cancelen en over de coronagrens heen elders organiseren…
  De mensch is gek, compleet gestoord en van het padje af.

  Gisteren een dierbaar iemand’s verjaardag herdacht. Hij moest helaas sterven aan Corona door onverschillig en onverantwoordelijk gedrag van onze overheid.

  Die influencers van nu? Opknopen aan de hoogste boom, naast die randdebielen die zwarte piet niet oké vinden en dan naast de hersenloze idioten die ons land leid(d)en en laten lijden.

  #ikdoenogsteedsmee … ja nog steeds ook al heb ik vele vraagtekens en bedenkingen maar better seef den sorry

  ………………..Gefeliciteerd had ik je al, maar dan nog maar een keertje hier ook want man en dochter jarig op dezelfde dag, dát is feest! Dikke kus

  Like

 3. Treurig,ik doe nog steeds mee en doe er nog een schepje bovenop, Publiciteit halen over rug van een ander, hebben zij niemand binnen hun familie en vrienden die het de moeite waard zijn?
  Gelukkig als wij met z’n allen deze lieden het zingen en werken onmogelijk maken is er kans dat dat de crisis in ons voordeel beslecht kan worden. Niemand heeft schuld, wij moeten het samen doen! Lief, vier deze verjaardagen in de hoop dat je ze weer in de armen kan sluiten. Tot zolang een dikke kus.xxxLiefs.

  Like

 4. Deze reactie van je, lieve Anja, op een onbezonnen aktie van enkele jonge mensen, waarvan ze de gevolgen niet hebben beseft…….verdient een plekje op de voorkant van alle kranten.
  Wens jou en allen die het nodig hebben, goede moed en de kracht om het vol te houden, met de hoop op een onbezorgd perspectief.

  Gefeliciteerd met je huisgenoot én je dochter. Er komt een tijd ( ! ) …om het uitbundig te gaan vieren. X

  Like

 5. Wat is het weer mooi geschreven! Recht uit het hart. Je voelt het onderliggend verdriet. Ik hoop dat heel veel mensen dit lezen en laten doordringen. Uiteraard wil ik je alsnog van harte feliciteren met de verjaardagen van Esther en Alex.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s