Zwijmelen op zaterdag

Al vanaf de eerste keer dat ik de titel van deze blogrubriek zag, dat was bij Melody, zit er een liedje in mijn hoofd waarvan ik eigenlijk vind dat ‘t niet kan, maar het is zo hardnekkig aanwezig steeds, dat ik het nou maar eens van me af moet schrijven. Een extra duwtje kreeg ik een week geleden in een reactie op mijn zwijmel van die dag. Regenboogvlinder schreef dat ze zich een schoolkamp herinnerde en schoolkamp is precies waar dit liedje vandaan komt.

Ik heb geen idee of scholen nog steeds schoolkampen organiseren, maar mensen van mijn generatie herkennen vast wel wat van de schone liederen en opzegversjes uit die tijd. Zo was er een soort koeterwaals dat volgens mij uit de padvinderij kwam en waar je best flink op moest oefenen om het helemaal mee te kunnen ‘praten’. Het begon met een in onze oren onzinwoord, voorgezegd door iemand die het geheel al goed kende, om vervolgens door de rest van de groep gepapegaaid te worden: 

Flie

Flaai

Flie Flaai

Flie Flaai Flo

Fieste 

Koemelarie Koemelarie Koemelarie Fieste

O no no no not to Fieste

Ienemiene Bessemiene Oewapoewalamiene

Essemiene Salomiene Oewapoewa

Biebiebliodendodebobo bediedendadewada sjediedendade sjht en toe!

De bedoeling was dan dat de groep zo hard mogelijk hun aandeel riep. Als ik er nu naar kijk, ben ik bijna verbaasd dat in die tijd zo’n opzegliedje zoveel lol bracht. Ik denk niet dat je er nu nog mee aan zou moeten komen bij 14-jarigen.

Een ander fameus lied uit die tijd is de zwijmel die me al zo lang door het hoofd spookt bij het woord ‘zwijmel’. Een advies: als je ernstig fan bent van Edith Piaf zou ik nu stoppen met lezen, dit gaat je schokken tot in je tenen. Het is namelijk een grove verbastering van het o zo mooi Milord:

Ik heb toch zoiets geks,

ik heb een pleecomplex.

Ik hou zo van die geur

die teksten op de deur.

Zie ik hem openstaan

dan moet ik altijd gaan,

o doe die deur op slot,

ik ga eraan kapot

en doe de bril omhoog

want ik zit ook graag droog.

Ga je mee naar de plee,

ik zwijmel bij ‘t idee!

https://www.youtube.com/watch?v=vwe3CzWZ4Bg

Meer zwijmels? Ga gerust langs bij Tasja, daar staan er meer.

11 gedachten over “Zwijmelen op zaterdag

 1. *schaterlach*…. hopelijk ben je er dan nu van verlost, na dit ‘doorspoelklusje’ …
  en ja ik herken het, uit jouw generatie ben ik ook hè…. schoolkamp was in mijn geval in een jeugdherberg in Heidelberg (Ich had mein Herz in Heidelberg verloren… )

  xxx

  Geliked door 1 persoon

  • Ik vond schoolkamp ook nooit echt geweldig, had geen talent voor verplicht grappig doen en plezier maken. De bonte avond, zoals bij ons de laatste avond dan heette, was voor mij hét moment om ‘ziek’ te worden, dan hoefde ik niet mee te doen…

   Like

 2. Schoolkamp was altijd iets speciaals, daarnaast was het ook bij ons op school dat je in de examenklas of naar Parijs, of naar Londen ging voor een week, waren mooie momenten, twee maal kamp in Oosterbeek en Otterloo, plus een weekje Parijs, het uitbundig aan iets mee doen was aan mij niet besteed, denk dat ik toen al had van doe maar normaal dan doe je gek genoeg…

  Geliked door 1 persoon

  • O ja, dat was bij ons ook geloof ik, Londen of Parijs in de examenklas, hoewel ik niet geweest ben. Ik kan me niet herinneren waarom niet, of misschien was dat wel gebruik op de eerste middelbare school waar ik heen ging (in Den Haag, grote stadsfratsen?) en niet op de dorpsmavo waar ik uiteindelijk mijn schoolcarrière afsloot.

   Geliked door 1 persoon

   • Zat zelf destijds ook op een simpele middelbare school in een dorp, heb het geluk gehad dat ik mee kon, al was voor mijn ouders het geld het grootste probleem, qua spreuken zoals jij omschrijft weet ik nog maar erg weinig, enige wat me nog bij staat is tjieke tjieke boem, vervolg geen idee meer…

    Geliked door 1 persoon

 3. Ja hooor herkenbaar… ik ben op school drie jaar op rij op schoolkamp geweest, maar gewoon in Nederland. Mooie tijd om één week zonder je ouders weg te zijn. Ik weet wel dat wij zo’n doorvertel spel deden. De laatste avond altijd een spel in het bos of een dropping, wat een spanning. Leuk om hier aan terug te denken!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s